Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Τρούθ των Κυθήρων

Τρούθ των Κυθήρων. Μηνιαία εφημερίς των εθνικοφρόνων Ελλήνων (1 Σεπτ. 1947-Ιαν. 1966 αρ. φ. 1-147). Μηνιαία εφημερίς εθνικών αρχών (Ιούλιος 1967-Αυγ./Σεπτ. 1971αρ. φ. 148-164). Εφημερίς εθνικών αρχών (Ιαν. 1972-10 Αυγ. 1974 αρ. φ. 1-10 περίοδος Β). Εκδίδεται από 1η Σεπτεμβρίου 1947 έως 10
Αυγούστου 1974. Αρχικά ονομάζεται Τρούθ των Κυθήρων (1 Σεπτ. 1947-Ιούλ. 1955 αρ. φ. 1-83). Μετονομάζεται σε Αλήθεια των Κυθήρων (Αύγ. 1955-10 Αύγ. 1974 αρ. φ. 89-10 περίοδος Β). Ιδρυτής, διευθυντής, εκδότης, διευθυντής σύνταξης ο Κωνσταντίνος Εμμανουήλ Στάθης καθ’ όλη τη διάρκεια της κυκλοφορίας της. Έδρα της εφημερίδας είναι οι Καρβουνάδες, Κύθηρα. Δηλώνεται ως μηνιαία, δισέλιδη- με κάποια φύλλα τετρασέλιδα και ένα εξασέλιδο- ωστόσο υπάρχουν φύλλα όπου συγχωνεύονται τα νέα δύο μηνών. O αριθμός των στηλών κυμαίνεται μεταξύ τεσσάρων, πέντε και έξι (και στις δύο σελίδες της εφημερίδας) ανάλογα τα θέματα και τη γραμματοσειρά. Το μέγεθος της εφημερίδας είναι γενικά σταθερό στα  48,1x33. Κάποια φύλλα τυπώνονται σε μικρότερο μέγεθος χαρτιού. Διανέμεται δωρεάν εκτός των τελευταίων φύλλων της όπου η τιμή κυμαίνεται από 1,50 δρχ έως 3 δρχ. Τυπώνεται στη Σπάρτη στο τυπογραφείο του Νικόλαου Σούστα «Εθνικός Φρουρός» Ευαγγελιστρίας 77 (Οκτ. 1947-Αύγ. 1974 αρ. φ. 2-10 περίοδος Β) εκτός του πρώτου φύλλου που τυπώνεται στην Αθήνα.

  Η γλώσσα της εφημερίδας είναι η ελληνική. Ο σκοπός της εφημερίδας όπως αναφέρεται στο πρώτο φύλλο είναι να ακολουθεί τις Χριστιανικές και εθνικές παραδόσεις της Ελλάδας, να επικοινωνεί με τους Κυθηρίους του εξωτερικού, να ενημερώνει για όλα τα νέα, νόμιμα και μη, του νησιού και της χώρας. Αναφέρει πως θα εκδίδεται η εφημερίδα όσο ο εκδότης διαθέτει τα χρήματα να πληρώνει για την έκδοση της. Θα διανέμεται δωρεάν, χωρίς συνδρομή σε όποιον επιθυμεί να τη λαμβάνει.
  
  Ως επαρχιακή εφημερίδα καλύπτει θέματα τοπικού ενδιαφέροντος όπως πολιτικά(ομιλίες δημάρχων και άλλων υπευθύνων, πολιτικές αλλαγές και αναταράξεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό), πολιτιστικά (εκκλησιαστικά νέα και τελετές, κοινωνικές εκδηλώσεις), κοινωνικά (γάμοι, βαπτίσεις, αρραβώνες, κίνηση του πληθυσμού, δωρεές, πένθη) οικονομικά(απολογισμούς εξόδων για τοπικά έργα) που αφορούν κατά κύριο λόγο τα Κύθηρα αλλά και νέα των ομογενών Κυθηρίων του εξωτερικού. Δημοσιεύονται νέα και σχόλια για τη ζωή στα Κύθηρα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (σχετικά με τους απόδημους Έλληνες). Δημοσιεύονται επίσης ασπρόμαυρες φωτογραφίες, σκίτσα, αγγελίες, ανέκδοτα, εκδόσεις βιβλίων, αλληλογραφία και διαφημίσεις. Συχνά δημοσιεύονται διηγήματα, αποσπάσματα βιβλίων και ιστορίες σε συνέχειες. Λόγου χάριν δημοσιεύεται σε συνέχειες το κεφάλαιο «Κατηγορητήριο Λάτση» από το βιβλίο του εκδότη Κων/νου Στάθη «Αι 76 ημέραι της φυλακής μου» (το οποίο μιλάει για την εμπειρία του στην φυλακή του Πάρνωνα όπου φυλακίστηκε από το ΕΑΜ). Γενικά η εφημερίδα παρουσιάζεται να διαθέτει σταθερές στήλες που εμφανίζονται στη πλειονότητα των φύλλων, αλλά και κάποιες εμβόλιμες, ασταθείς στήλες που εμφανίζονται άτακτα και κατά περιόδους.
 
  Εξωτερικοί συνεργάτες, συντάκτες ή βοηθοί της εφημερίδας δεν αναφέρονται και αφήνεται να εννοηθεί ότι υπεύθυνος ύλης και σύνταξης είναι ο Κων/νος Στάθης ο οποίος υπογράφει τα κύρια άρθρα και κατά πάσα πιθανότητα γράφει και τα δευτερεύοντα, τα οποία είναι πάντα ανυπόγραφα. Κάποια διάσπαρτα άρθρα που δημοσιεύονται στις πρώτες σελίδες υπογράφονται από τον Ξενοφώντα Χατζησαράντο, δικηγόρο.

  Το 1955 η εφημερίδα αλλάζει τίτλο και κυκλοφορεί με το όνομα Αλήθεια των Κυθήρων. Η σχετική ανακοίνωση (αρ. φ. 89) αναφέρει πως το όνομα αλλάζει ώστε να είναι κατανοητό από όλους τους αναγνώστες οι οποίοι δεν κατανοούν τη λέξη Τρούθ. Η εφημερίδα διανέμεται δωρεάν ωστόσο τα τελευταία φύλλα πωλούνται προς 1,50 Δρχ (Ιούλ.1969-Φεβρ. 1970 αρ. φ.154-159), 2 Δρχ (Μάρτιος 1970-Φεβρ. 1973 αρ. φ. 160-2 περίοδος Β), 3 Δρχ (Σεπτ./Οκτ. 1973-10 Αυγ. 1974  αρ. φ. 7, 10 περίοδος Β). Παρουσιάζεται ως μηνιαία ωστόσο υπάρχουν φύλλα τετρασέλιδα όπου συγχωνεύονται τα νέα δύο μηνών όταν παρουσιάζονται τεχνικά προβλήματα του τυπογραφείου, λόγω φόρτου εργασίας, προβλημάτων υγείας του εκδότη ή ελλείψει οικονομικών πόρων. Ορισμένες φορές ο εκδότης της εφημερίδας αποφασίζει να μην εκδοθεί για αρκετούς μήνες ως αντίδραση προς την πολιτική κατάσταση της χώρας. Μετά το 1967  η περιοδικότητα της εφημερίδας διαταράσσεται σε σημείο που να εκδίδεται άτακτα ελάχιστες φορές το χρόνο.

  Η εφημερίδα εκφράζοντας τις ιδέες του κεντρικού συντάκτη της, ή/και των λοιπών αρθρογράφων που μπορεί να υπάρχουν αλλά δεν αναφέρονται, υποστηρίζει τις Η.Π.Α -τις οποίες θεωρεί συμμαχική δύναμη και επικροτεί την αμερικάνικη βοήθεια στην Ελλάδα- με εγκωμιαστικά άρθρα που δημοσιεύονται κατά καιρούς. Από τα άρθρα που δημοσιεύονται συμπεραίνεται πως ο κομμουνισμός κατακρίνεται έντονα και υπερασπίζεται εγκάρδια ο αγώνας κατά του κομμουνισμού. Υποστηρίζεται ανοιχτά ο θεσμός της Βασιλείας με διθυραμβικά σχόλια προς τους Βασιλείς της Ελλάδας. Δημοσιεύονται αρκετά συχνά άρθρα που επαινούν την Κυβέρνηση των Συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967 όπου εγκωμιάζεται συχνά ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και εξυψώνονται οι ενέργειες του καθεστώτος. Το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας εκδίδεται στις 10 Αυγούστου 1974 μετά την εγκαθίδρυση της Μεταπολίτευσης χωρίς αξιοσημείωτα σχόλια προς τη νέα πολιτική κατάσταση της Ελλάδας. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της έκδοσης της εφημερίδας οι κεντρικές ιδέες του εκδότης της δε φαίνεται να μεταβάλλονται, οι πεποιθήσεις του είναι  σταθερές και εκφράζονται καθαρά στα άρθρα που δημοσιεύονται και αφορούν μείζονα θέματα του ελληνικού χώρου με έμφαση στα Κύθηρα.
    


ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ: ΤΡΙΦΥΛΛΕΙΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ (ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΥΘΗΡΑΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ)