Η εφημερίδα επαινεί την οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη των ΗΠΑ, που οφείλεται στην είσοδο των ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων, κυρίως από Άγγλους, Γάλλους και Γερμανούς. Από το 1789 έως το 1860 έγιναν επενδύσεις ξένων κεφαλαίων ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων. Το 1869 οι επενδύσεις αυτές άγγιξαν τα 1.466 εκατομμύρια δολάρια. Μετά το 1850 έγινε ο σιδηρόδρομος ο οποίος είχε τεράστια οικονομική σημασία για τη χώρα. Ακόμη, αναφέρεται ότι το ξένο κεφάλαιο έδωσε τα απαραίτητα χρήματα για να αναπτυχθούν διάφοροι κλάδοι της βιομηχανίας (α.φ.19).
Η αμερικανική πολιτική αποβλέπει στην ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου. Παρουσιάζεται να έχει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή (α.φ.26). Η οικονομία των ΗΠΑ είναι σε πολύ ικανοποιητικό σημείο (α.φ.36).
Όπως ξέρουμε και από άλλες πηγές, η ΗΠΑ γνώρισαν πολύ μεγάλη ανάπτυξη τη δεκαετία του ’50, ιδίως στους τομείς του της παροχής υπηρεσιών και της παραγωγής καταναλωτικών αγαθών.
Ένας άλλος παράγοντας που συντέλεσε στην μεγάλη οικονομική άνοδο των ΗΠΑ τη μεταπολεμική εποχή ήταν οι πληθυσμιακές μετακινήσεις προς το δυτικό και το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, που έθεσαν και τις βάσεις για την ανάπτυξη που γνώρισαν πόλεις όπως η Καλιφόρνια και το Τέξας [1].
Η εσωτερική πολιτική συνοψίζεται σε έξι (6) σημεία, σύμφωνα με τον λόγο του προέδρου Αϊζενχάουερ (α.φ.37):
- Η προώθηση της προσπάθειας για την ενίσχυση των αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών
- Η εξύψωση του βιοτικού επιπέδου όλων των στρατιωτικών
- Ενίσχυση των στρατιωτικών και μη στρατιωτικών μέτρων ηπειρωτικής αμύνης
- Μείωση των κρατικών δαπανών, μέσα στο οικονομικό έτος 1954-55 κατά ποσό μεγαλύτερο από 12 δισεκατομμύρια δολάρια
- Εξάλειψη της πιο χτυπητής ανισότητας της φορολογικής κλίμακας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την κατηγορία του μικρού φορολογούμενου
- Πρόταση για την εφαρμογή τροπολογίας στο Νόμο του 1947 που καθορίζει τις σχέσεις εργοδότη και εργάτη
Η Επιτροπή που συγκροτήθηκε από τον αμερικανό πρόεδρο και από το Κογκρέσο, έκανε ορισμένες εισηγήσεις για την εξωτερική οικονομική πολιτική των ΗΠΑ, οι οποίες παραθέτονται αναλυτικά από την εφημερίδα (α.φ.40):
1. Η οικονομική βοήθεια, υπό τη μορφή δωρεάς, πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν. Η συνέχιση της παροχής βοήθειας δεν συνίσταται παρά μόνο αν συμβάλει στην ασφάλεια των ΗΠΑ.
2. Οι ασχολούμενοι με το Πρόγραμμα Υπερπόντιων Προμηθειών πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο κόστος και στην προσφορά, ή την στρατηγική σημασία. Το πρόγραμμα αυτό δεν πρέπει να εφαρμοστεί υπό τύπον γενικής παροχής οικονομικής βοήθειας.
3. Όσον αφορά τις φίλες χώρες, που έχουν την ανάγκη βοήθειας για να διατηρήσουν τις αμυντικές τους δυνάμεις προς όφελος των ΗΠΑ, η βοήθεια πρέπει να πάρει τη μορφή δωρεών και όχι δανείων.
4. Ο ρυθμός της εφαρμογής του Προγράμματος Τεχνικής Συνεργασίας πρέπει να γίνει ταχύτερος.
5. Οι ΗΠΑ πρέπει να εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν την ανάπτυξη του Προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας του ΟΗΕ και του προγράμματος συνεργασίας των κρατών της Αμερικής.
6. Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες και να ενθαρρύνει την τοποθέτηση ιδιωτικών κεφαλαίων στο εξωτερικό.
7. Η αμερικανική φορολογία πάνω στα κεφάλαια που τοποθετούνται σε ξένες χώρες πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά 14%.
8. Η Τράπεζα Εισαγωγών – Εξαγωγών πρέπει να συνεχίσει να παρέχει δάνεια που θα εξυπηρετούν τα ειδικά συμφέροντα των ΗΠΑ και που θα βασίζονται σε μία υγιή πιστωτική πολιτική.
9. Η σταθεροποίηση των διεθνών τιμών πρέπει να εξασφαλιστεί με τη μείωση των εμπορικών περιορισμών και με τη διαφοροποίηση των οικονομιών στις χώρες στις χώρες που τώρα εξάγουν μικρό αριθμό προϊόντων.
10. Ο νόμος που προβλέπει την προτίμηση των αμερικανικών προϊόντων πρέπει να τροποποιηθεί με τρόπο ώστε να δοθεί στον Πρόεδρο η εξουσιοδότηση να εξαίρει εκείνους που προσφέρουν αγαθά από άλλες χώρες οι οποίες φέρονται στους ξένους επιχειρηματίες όπως και στους δικούς της υπηκόους.
11. Το Κογκρέσο πρέπει να εισηγηθεί στον Πρόεδρο να δώσει εντολή στην Επιτροπή Δασμών να μελετήσει αμέσως το ζήτημα της αναθεωρήσεως του δασμολογίου με σκοπό την απλοποίηση των δασμολογικών κατηγοριών και την πιθανή μείωση των δασμών.
12. Το Κογκρέσο πρέπει να διεξάγει διαπραγματεύσεις για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών και να τις θέσει σε εφαρμογή.
[1] Κιτρόεφ Αλέξανδρος, Οι ομογενείς στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Λατινική Αμερική, Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, τ. 9, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, σ. 309-310