Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Χαρακτηριστικά της Αμερικανικής εφημερίδος, Αθήνα, 1956

Η «Αμερικανική εφημερίς» ξεκινάει την έκδοσή της στις 27 Απριλίου 1956 στην Αθήνα. Ο υπότιτλός της είναι ο εξής: «Έκδοσις των εν Ελλάδι Αμερικανικών Αποστολών», αυτός στο α.φ. 2 αλλάζει «Εβδομαδιαία έκδοσις των εν Ελλάδι Αμερικανικών Αποστολών», στο α.φ. 65 γίνεται «Δεκαπενθήμερος έκδοσις των εν Ελλάδι Αμερικανικών Αποστολών». Στο α.φ. 112 της 22ας Μαΐου 1956, αλλάζει σε  «Εκδίδεται ανά δεκατετραήμερον υπό της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών» και μαζί αλλάζει και τον τίτλο της σε «Αμερικανική Επιθεώρησις».  Είναι αρχικά εβδομαδιαία (α.φ.1-64), τετρασέλιδη και πεντάστηλη. Η αρίθμηση της ξεκινάει κανονικά από το 1 και αριθμεί μέχρι το α.φ. 126 (18 Δεκεμβρίου 1956), όπου και φαίνεται ότι είναι το τελευταίο φύλλο που εντοπίστηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας. Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων διαθέτει λιγότερα φύλλα, από τις 27/04/1953 έως τις 24/04/1956.
 Διανέμεται δωρεάν στους αναγνώστες της από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (Ελευθερίου Βενιζέλου 9, Αθήνα, 2ος όροφος, δωμάτιο 236). Έχει άφθονο φωτογραφικό υλικό από αμερικανούς προέδρους, αποκτήματα στρατού των ΗΠΑ, εικόνες από την Ελλάδα κ.α. Ακόμη περιέχει άφθονες ιστορίες με σκίτσα, που συνήθως διακωμωδούν τις ΕΣΣΔ («Ο κ. Αγαθούλης στο σοβιετικό παράδεισο»).
Τα δημοσιεύματα της εφημερίδας μπορούν να χωριστούν σε τρεις θεματικές ενότητες: 1. θέματα σχετικά με τις ΗΠΑ (πολιτική, στρατός, επιστήμη, κοινωνία, καθημερινή ζωή), 2. θέματα σχετικά με την Ελλάδα (οικονομία, κοινωνία, σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ), 3. θέματα σχετικά τις ΕΣΣΔ, ανατολικό μπλοκ, συγκρίσεις σε όλα τα επίπεδα Δύσης – Ανατολής, ΝΑΤΟ.
Διατηρεί σταθερές στήλες όπως: Η φροντίδα του παιδιού (σ.2), Η ιστορία της Αμερικής (σ.3) κ.α. Ακόμη, περιλαμβάνει συμβουλές προς τους Έλληνες αγρότες (α.φ.17), ζητήματα εργατικά, όπως οι συνθήκες εργασίας στις ΗΠΑ και το εργατικό κίνημα (α.φ. 20),  το έργο των Αμερικάνων στην Ελλάδα, τα κοινωφελή ιδρύματα, οι κατασκηνώσεις, υποτροφίες κ.α.
Μεγάλο μέρος καταλαμβάνει η αρθρογραφία για την κατάσταση των ΕΣΣΔ, π.χ. η γεωργία, τα μηχανήματα και η τεχνολογία τους, η έλλειψη τροφίμων που αντιμετωπίζει κ.α.
            Τα άρθρα σύγκρισης και οι πίνακες χωρίς πηγές που χρησιμοποιούνται στη εφημερίδα, κάνουν εμφανή την προσπάθεια από μέρους των αρθρογράφων (των οποίων τα ονόματα δεν αναγράφονται πουθενά στο έντυπο) να προπαγανδίσουν τις θέσεις του δυτικού συνασπισμού και να απαξιώσουν καθετί το κομμουνιστικό και σοβιετικό.