Φωνή της Καλύμνου. Μηνιαίον όργανον των απανταχού Καλυμνίων. Αθήνα (Ιανουάριος 1957- Δεκέμβριος 1959, αρ.φ.1- 36), οδός Κολοκοτρώνη 32, Βύρων, (στο αρ.φ. 28 αλλάζει διεύθυνση, πηγαίνει στην οδό Πύρρου 8) , (για σπογγαλιευτικά ζητήματα) Ιω. Μεταξά 5, Καλλιθέα. Έτος Α’ – Γ’. Ιδιοκτήτης – διευθυντής : Θεόφιλος Καβάσιλας, Νικόλαος Πιζάνιας. Μηνιαία, τετρασέλιδη, (εκτός από τον αρ.φ. 1 που αποτελείται από δυο σελίδες και από τον αρ.φ. 34 [Οκτώβριος 1959] και αρ.φ. 35 [Νοέμβριος 1959] που βγαίνουν μαζί και αποτελούν ένα τετρασέλιδο), σε μεγάλο μέγεθος (το αρ.φ. 1 ήταν μικρότερου μεγέθους, στο αρ.φ. 2 αναφέρεται πως αλλάζει μέγεθος για να χωρέσει περισσότερη ύλη), ακολουθεί την αρίθμηση του προηγούμενου τίτλου της. Μοιράζεται σε εσωτερικό και εξωτερικό, με ετήσιες και εξάμηνες συνδρομές. Η τιμή της συνδρομής ανέρχεται για το εσωτερικό: ετήσια : 50 δρχ, εξάμηνη : 30 δρχ., για το εξωτερικό: ετήσια : 6 δολάρια, εξάμηνη : 4 δολάρια, στο αρ.φ. 4 προστίθεται και η συνδρομή στην Αγγλία, 2 λίρες (στο αρ.φ. 6 αναφέρεται η επιβάρυνση των συνδρομητών με τα αεροπορικά τέλη δηλ. 1,50 δολάρια) , μια τρίτη κατηγορία συνδρομών αφορά τα νομικά πρόσωπα, σπογγέμπορους, πλοίαρχους : 100 δρχ. Το τυπογραφείο που τυπώνεται είναι του Ευστράτιου Δριβόπουλου, επί της οδού Ανδριανού 106, μετά τον αρ.φ. 27 δηλώνεται άλλη οδός, Νικίου 7, Δάφνη.
Η «Φωνή της Καλύμνου» είναι σίγουρα μια ειδησεογραφική, τοπικών κυρίως συμφερόντων εφημερίδα, καθώς το περιεχόμενο της περιφέρεται πάντα γύρω από τα ζητήματα της νήσου Καλύμνου.
Η Κάλυμνος ανήκοντας στο Δωδεκανησιακό σύμπλεγμα νησιών, συμπληρώνει το 1958, τα πρώτα δέκα χρόνια της ελευθερίας τους και την ενσωμάτωση τους στην Ελλάδα. Ο εορτασμός στο νησί γίνεται τον Μάρτιο του 1958 και είναι τριήμερος. Παρακάτω αναφέρεται πως «το πολεμικόν Αμβακία και σμήνη αεροπλάνων λάμπρυναν την εορτή». (αρ.φ. 15) Επαινείται εξαιρετικά η συμβολή του Σκεύου Ζερβού στον Δωδεκανησιακό αγώνα.
Η Κάλυμνος αποτελεί ένα νησί με μεγάλη παράδοση στην ναυτιλία και κυρίως στην σπογγαλιεία. Είναι επόμενο η εφημερίδα αυτή να ασχολείται κατά κόρον με τέτοια ζητήματα. Το 1957 αναφέρει πως έγινε η εξαγωγή από την Κάλυμνο 66.386 χιλ/ων σπόγγων, αξίας 1.224.542 δολαρίων στην Β. Αμερική, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Λίβανο, Νορβηγία κ.α. (αρ.φ. 15) Ορισμένες φορές γίνεται και η δημοσίευση νόμων που αφορούν τους σπογγαλιείς. (αρ.φ.13) Γίνεται αναφορά στη σύσταση του Σωματείου των σπογγεργατών, το οποίο αριθμεί 125 μέλη.(αρ.φ.16)
Η εφημερίδα δημοσιεύει στα φύλλα της όλα τα έργα υποδομής που πραγματοποιούνται στο νησί της Καλύμνου, όπως η κατασκευή δεξαμενής στο Μασούρι και η εγκατάσταση υδραγωγείου. (αρ.φ. 14)
Από την εφημερίδα πληροφορούμαστε για την ύπαρξη και την δράση της αδελφότητας Καλύμνιων Κυριών στο Brooklyn (Νέας Υόρκης), η οποία, όπως αναφέρεται, «ιδρύθηκε προ δεκαετίας» από τον Νικ. Πιζάνια (ο ένας εκ των ιδιοκτητών – διευθυντών της εφημερίδας) , δηλαδή το έτος 1948. (αρ.φ.16) Μας γνωστοποιείται ακόμη η δράση της Καλυμνιακής αδελφότητας του Σύδνευ, η οποία προβαίνει στη δωρεά του αυστραλιανού δέντρου «Καούρι» με σκοπό την αναδάσωση της Καλύμνου. (αρ.φ.34-35)
Γίνεται αναφορά και στους συνεργάτες της, όπως στον Μιχ. Καζούρη (Campell, Ohio), έπειτα στον Γιάννη Ζερβό, του οποίου ο θάνατος σημειώνεται τον Απρίλιο του 1959. (αρ.φ.28) Σημαντική είναι η ύπαρξη της στήλης «Επιστημονικαί Συνεργασιαί».
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΛΕΝΟΡΜΑΝ)
Συγγραφή Λήμματος Σ.Β.