Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Περιοδικό "Ελληνισμός" του Νεοκλή Καζάζη

Το περιοδικό "Ελληνισμός" κυκλοφόρησε κατά το τέλος του 19ου αιώνα έως το 1936, οπότε και πεθαίνει ο ιδρυτής του Νεοκλής Καζάζης, καθηγητής φιλοσοφίας του δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το περιοδικό "Ελληνισμός" αποτέλεσε το δημοσιογραφικό όργανο της ομώνυμης οργάνωσης - "εταιρείας", η δράση της οποίας ξεκίνησε πιθανότατα το 1892 έως το 1936, με διάστημα αδράνειας μεταξύ του 1915-1923. 
Οι στόχοι της οργάνωσης ήταν εθνικοί. Συνδέθηκε στενά με τον αστικό αντικοινοβουλευτισμό. Αντιτάχθηκε στην πολιτική του Βενιζέλου και κυρίως στις θέσεις του για το θεσμό της βασιλείας. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, η εταιρεία επαναδραστηριοποιείται (1923). Με αυτό τον τρόπο, το έναυσμα για δράση που αρχικά ήταν ο ατυχής Πόλεμος του 1897, μετατοπίζεται στον καταστροφικό πόλεμο του 1922 και στις συνέπειες του. Την ίδια περίοδο την εταιρεία θα απασχολήσει και η διάδοση των σοσιαλιστικών ιδεών και η οργάνωση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα. 
Το δίκτυο παρέμβασης της απλώνεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (Βουκουρέστι, Σεβαστούπολη κα.). Διοργανώνουν διαλέξεις εντός και εκτός συνόρων. Το 1905 ιδρύεται "φοιτητικό"τμήμα  στην οργάνωση. 
Από το 1904 έως το 1912, κυκλοφορεί στο Παρίσι εβδομαδιαία εθνική επιθεώρηση, L'Hellenisme, με στόχο την ενημέρωση για τα ελληνικά ζητήματα. 
Σύμφωνα με την ιδεολογία που προωθούσε η πολιτική αυτή οργάνωση, η μόνη φυσική οργάνωση της κοινωνίας ήταν η εθνική. Σε περίπτωση πολέμου έπρεπε να συμμετέχουν όλες οι εθνικές δυνάμεις και η θυσία του ατόμου συνιστούσε την πραγμάτωση της  ανθρώπινης ουσίας. Στήριζε θεσμούς όπως η μοναρχία και ο στρατός, οι οποίοι θα εξασφάλιζαν την ενότητα μέσα σε ένα ισχυρό ιεραρχικό κράτος. Τα άτομα που δεν στήριζαν αυτούς τους θεσμούς, υπονόμευαν όχι μόνο το έθνος αλλά την ίδια τους την υπόσταση. 
Η οργάνωση απευθύνθηκε στις μικροαστικές τάξεις της πρωτεύουσας και του Πειραιά. Αποτέλεσε μία δημοφιλή έκφραση ανορθολογικών τάσεων και την έκφραση του πρώτου ελληνικού φασισμού, ο οποίος όμως έμεινε για διάφορους λόγους ανολοκλήρωτος. 




Το περιοδικό "Ελληνισμός" παρουσίαση και θεματική καταγραφή:

http://www.lib.uoi.gr/collection/pdfs/To_periodiko_Ellhnismos/FULL_To_periodiko_Ellinismos.pdf